Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 80

UDC: 636.223.1.084.22(470/64)
GSNTI: 68.39.29

Characteristics and use of Alpine and subalpine pastures in the mountainous regions of the Kabardino-Balkarian Republic for breeding Aberdeen-Angus cattle

Natural Alpine and subalpine pastures in the Kabardino-Balkarian Republic are widely used for grazing Aberdeen-Angus beef cattle. Breeding farm, OOO "Rassvet-N" uses of the Alpine and subalpine natural grasslands, located in the tract of "Khaymash" in a variety of vertical zonation. Pastures with abundant grasses are used all year round. The Botanical composition of the herbage includes cereals, legumes, as well as sedges, herbs, sometimes there are poisonous herbs. The analysis of grass composition in the context of vertical zoning from the height of 1200 m to 2100 m above sea level has been conducted. In the composition of the herbage there are medicinal herbs, eaten, not eaten and poisonous herbs. The long-term use of Alpine and subalpine pastures allows the farm to reduce the cost of"marble" beef production from Aberdeen-Angus cattle at the expense of pastures.
Keywords: Natural pastures, grasses: eaten, uneaten, poisonous, tract "Haymash", vertical zoning, cattle, Aberdeen-Angus breed
DOI: 10.21515/1999-1703-80-244-247

References:

  1. Авдалян, Л. В. Откормочные и мясные качества бычков абердин-ангусской и симментальской пород / Л. В. Авдалян, И. В. Зюзиков, С. А. Шеметок, Н. Ф. Шегольков // Зоотехния. - 2018. - № 2. - С. 25-27.
  2. Виноградов, И. И. Динамика живой массы Канадских абердинов и герефордов в условиях Забайкалья / И. И. Виноградов, О. В. Вырупаев, Г. С. Мальцев, В. С. Михалев // Вестник Иркутской ТСХА. - 2018. - № 87. - С. 125-131.
  3. Колосов, Ю. А. Состояние и проблемы племенной базы мясного скотоводства / Ю. А. Колосов, В. Н. Приступа, И. Капелист // Вестник ветеринарной патологии. - 2017. - № 4. - С. 33-40.
  4. Куликова, Н. И. Технология производства говядины / Н. И. Куликова, В. И. Комлацкий, И. В. Щукина // Учебник. - Краснодар. - 2014. - 292 с.
  5. Петров, Е. Б. Технологические и экологические аспекты производства говядины: рекомендации / Е. Б. Петров, А. И. Чертопляс, Ю. Крапц. - М. - 2007. - 36 с.
  6. Сударев, Н.П. Мясное скотоводство в Российской Федерации и перспективы его развития / Н. П. Сударев, Д. Абылкасымов, Т. Н. Щукина // Зоотехния. - 2018. - № 2. - С. 24-25.

Authors:

  1. Nakhushev Ruslan Barsulovich, applicant, General Director of Rassvet-N LLC, FSBEI HE “Kabardino-Balkarian State Agrarian University named after V.M. Kokova”.
  2. Vorokov Vitaliy Khakyashevich, DSc in Agriculture, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Kulikova Nadezhda Ivanovna, DSc in Agriculture, Professor of the Department of Private Zootechnics and Pig Production, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.