Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 80

UDC: 633.853.483:631.52
GSNTI: 34.33.15, 34.35.25, 68.37.13

Ecological plasticity and stability of mustard varieties of sareptana by selection of VNIIMK in conditions of insufficient moisture of theRostov region

A significant decrease in yields of field crops due to lack of moisture enhances the role of adaptive breeding. The development of varieties that combine high productivity and quality and resistance to biotic and abiotic stresses is complicated by a negative correlation between high yield and resistance to adverse conditions. Selection of effective methods for assessing the potential of productivity and resistance to stress factors allows creating varieties that provide stable high yields. We had estimated six varieties of common mustard for 10 years in contrasting weather conditions in the zone of insufficient and unstable moisture of Azov district in Rostov region. The necessity of taking into account the indicators of the HTC, the index of the environment and its value when conducting an objective analysis of weather conditions is revealed. The greatest stress resistance, ecological plasticity and stability of the Nika variety were established by calculating the difference between the minimum and maximum yield per year, calculating the coefficient of linear regression and the value of homeostasis. The varieties Lera, Donskaya 8, Lux bred in conditions of insufficient moisture demonstrated maximum genetic flexibility and drought resistance. The greatest breeding value was determined in varieties Donskaya 8 and Lera. These varieties are recommended to be included in further breeding work. The study of mustard varieties in contrast conditions (HTC from 0.30 to 1.53) marked their broad environmental plasticity, which makes it possible to recommend them for cultivation in different weather conditions regions.
Keywords: Common mustard, yield, ecological plasticity, stability, genetic flexibility, breeding value
DOI: 10.21515/1999-1703-80-139-144

References:

  1. Агрометеорология. - Л., 1979. - 320 с.
  2. Алабушев, А. В. Анализ погодных условий в южной зоне Ростовской области за 1930-2015 годы / А. В. Алабушев, Н. Г. Янковский, Г. В. Овсянникова, А. С. Попов, А. А. Сухарев // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. - 2017. - № 1. - С. 23-27.
  3. Аниськов, Н. И. Урожайность и параметры экологической пластичности, стабильности и гомеостатичности новых сортов ярового ячменя в условиях Западно-Сибирского региона / Н. И. Аниськов, П. Н. Николаев, П. В. Поползухин, И. В. Сафонова // Вестник КрасГАУ - 2016. - № 8. - С. 158-164.
  4. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований): учебник / Б. А. Доспехов. - 6-е издание, стереотип. - М.: Альянс, 2011. 352 с.
  5. Дьяков, А. Б. Особенности адаптивных реакций гибридов подсолнечника на условия экстремальной засухи 2010 года на Европейской территории России / А. Б. Дьяков, А. А. Борсуков // Масличные культуры. Научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур. - 2014. - Вып. 2 (159-160). - С. 3-26.
  6. Бондаренко, С. Г. Зональные системы земледелия Ростовской области на 2013-2020 годы / С. Г. Бондаренко, Ф. И. Горбаченко, В. П. Горячев [и др.]; под общ. ред. В. Н. Василенко - Ростов-на-Дону: М-во сельского хозяйства и продовольствия, 2013. - Ч II. -раздел ¼ - С. 159.
  7. Кильчевский, А. В. Генотип и среда в селекции растений / А. В. Кильчевский, Л. В. Хотылева. - Минск: Наука и техника, 1989.- 191 с.
  8. Лукомец, В. М. Перспективная ресурсосберегающая технология производства горчицы / В. М. Лукомец, С. Л. Горлов. - М.: ФГНУ «Росинформагротех». - 2010.- 54 с.
  9. Лучкина, Т. Н. Применение цифровых технологий в оценке адаптивности сортов льна масличного / Е. В. Картамышева, А. С. Бушнев, Л. П. Збраилова, И. А. Лобунская// Инновации в сельском хозяйстве. - 2019. - № 1. - С. 161-170.
  10. Маркетинговое исследование: Рынок семян горчицы за 2013-2017 год. - Белгород. - 2018. - 29 с. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://ikc.belapk.ru/upload/iblock/f61/ (дата обращения: 11.09.2019).
  11. Методика проведения полевых агротехнических опытов с масличными культурами / Под общ. ред. В. М. Лукомца: 2-е изд., перераб. и доп. - Краснодар, 2010. - С. 238-245.
  12. Седловский, А. И. Генетико-статистические подходы к теории селекции самоопыляющихся культур / А. И. Седловский, С. П. Мартынов, Л. К. Мамонов. - Алма-Ата: Наука. 1982. - С. 98-134.
  13. Трубина, В. С. Результаты экологического испытания перспективных сортообразцов горчицы сарептской в различных условиях Российской Федерации / В. С. Трубина, Л. А. Горлова, О. А. Сердюк, Е. Ю. Шипиевская, Е. В. Картамышева, О. М. Агафонов // Масличные культуры. - 2019. - Вып. 1 (177). - С. 24-30.
  14. Федеральная служба статистики [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://www. gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/ (дата обращения: 11.09.2019).
  15. Шурупов, В. Г. Горчица сарептская / В. Г. Шурупов, Е. В. Картамышева. - Ростов-на-Дону. 1997.- 56 с.
  16. Eberhart, S. A. Stability parameters for comparing varieties / S. A. Eberhart, W. A. Russell // Crop. sci. - 1966. - Vol. 6, №1. - P. 36-40.
  17. Wu, Y. Water-soluble yellow mustard mucilage: A novel ingredient with potent antioxidant properties / Y. Wu, D. Hui, N. A. Eskin, S. W. Cui // International Journal of Biological Macromolecules 2016.- V. 91. - P. 710-715.

Authors:

  1. Kartamysheva Elena Vladimirovna, Phd in Agriculture, leading researcher, "L.A. Zhdanov Donskaya experimental station - a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal scientific center “V.S. Pustovoit All-Russian Research Institute of Oil Crops".
  2. Luchkina Tatyana Nikolaevna, Phd in Agriculture, leading researcher, "L.A. Zhdanov Donskaya experimental station - a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal scientific center “V.S. Pustovoit All-Russian Research Institute of Oil Crops".
  3. Zbrailova Lyudmila Pavlovna, researcher, "L.A. Zhdanov Donskaya experimental station - a branch of the Federal State Budgetary Scientific Institution “Federal scientific center “V.S. Pustovoit All-Russian Research Institute of Oil Crops".