Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 79

UDC: 619:636.2.053:616.6:638.17
GSNTI: 68.41.45

Distribution, causes and prevention of dyspepsia

Research objective - to carry out the analysis of incidence, to study basic reasons of developing of dyspepsia of calves and to develop a new way of its prevention with use of the immunostimulating forage of Apimik. It is established that in farms of the Grodno region the trend of decrease in incidence of calves from 32.99% to 24.19% of number which were born is noted, but at the same time an increase in number of the fallen animals from 2.46 to 3.92% is noted. In the conditions of industrial complexes an essential role in developing of dyspepsia of calves is played by the low level of natural resistance and metabolic disorder in organism. To activate immunity of calves with the lowered viability, restore microbiocenosis of intestines the immunostimulating forage Apimik has been developed on the basis of powdered milk and products of beekeeping consisting of an apiterapevtichesky component - a bee subpestilence tinned trutnevy homogenate and powdered skim milk. Feeding the lowered viability calves with 1 l per capita of immunostimulating forage Apimik once a day from the first to the 30th day after the birth promotes increase in average daily additional weights by 17.4% and relative gains of live weight for 18.9%, increase in level of normalization of exchange processes, increase in level of natural resistance of an organism of calves, stimulation of humoral factors of organism protection. Against the background of violations of microbiocenosis of intestine in calves with low viability, due to the increase in the number of entero - coccal bacteria and reduced bifidobacteria and lactic acid bacteria, the use of immunostimulatory feed "Apimec" allows to conduct correction in the prevalence of lactobacilli and bifidobacteria while decreasing E. coli, staphylococci and yeasts.
Keywords: Morbidity, mortality, dyspepsia, prophylaxis, newborn calves, rats, food, natural resistance, microbiocenosis, bee products
DOI: 10.21515/1999-1703-79-167-175

References:

  1. Плутахин, Г. А. Биотехнология получения хлореллы и ее применение в птицеводстве как функциональной кормовой добавки / Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2011. - № 31. - С. 101-104.
  2. Красочко, П. А. Ветеринарные и технологические мероприятия при содержании крупного рогатого скота / П. А. Красочко [и др.] под общ. ред. П. А. Красочко. - Смоленск : «Универсум», 2016. - 508 с.
  3. Донник, И. М. Использование цеолитов для повышения откормочных качеств животных / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 9 (139). - С. 41-47.
  4. Кощаев, А. Г. Биотехнология получения и консервирования сока люцерны и испытания коагулята на птице/ А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2006. - № 3. - С. 222-234.
  5. Кощаев, А. Г. Особенности формирования генофонда шаролезской породы крупного рогатого скота на юге России / А. Г. Кощаев, И. В. Щукина, О. В. Кощаева // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2016. - V. 2. - № 3. - С. 23-32.
  6. Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 2. - С. 34-38.
  7. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  8. Красочко, П. А. Продукты пчеловодства в ветеринарной медицине. - Науч. ред. П. А. Красочко / П. А. Красочко, Н. Г. Еремия. - Минск : ИВЦ Минфина, 2013. - 670 с.
  9. Мищенко, В. А. Структура заболеваний пищеварительной системы новорожденных телят / В. А. Мищенко [и др.] // Ветеринария Кубани. - 2008. - № 5. - С. 22-23.
  10. Петенко, А. Концентрат из сока люцерны / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 5. - С. 28-29.
  11. Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
  12. Красочко, П. А. Рекомендации по изучению микрофлоры желудочно-кишечного тракта животных: рекомендации / П. А. Красочко [и др.]. - Витебск : УО ВГАВМ, 2008. - 20 с.
  13. Самохин, В. Т. Оптимизация метаболического статуса коров-матерей - основа профилактики неонатальных болезней телят / В. Т. Самохин [и др.] // Актуальные проблемы болезней молодняка в соврем. условиях : мат. Междунар. науч.-практ. конф. 23-25 сентября 2002. - Воронеж : Изд-во ВГУ, 2002. - С. 37-38.
  14. Сулейманов, С. М. Патогенез незаразных болезней пищеварительной системы у новорожденных телят / С. М. Сулейманов [и др.] // Ветеринария. - 2011. - № 9. - С. 49-54.
  15. Фисенко, Г. В. Технология производства и токсикология кормовой добавки Микоцел / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, О. В. Кощаева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 55-60.
  16. Фисенко, Г. В. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  17. Фурдуй, Ф. И. Физиологические основы проявления стрессов и пути их коррекции в промышленном животноводстве: монография. - В 2 ч. Ч. 1 / Ф. И. Фурдуй [и др.] / Под ред. П. А. Красочко. - Горки : БГСХА, 2013. - 564 с.
  18. Фурдуй, Ф. И. Физиологические основы проявления стрессов и пути их коррекции в промышленном животноводстве: монография. - В 2 ч. Ч. 2 / Ф. И. Фурдуй [и др.] / Под ред. П. А. Красочко. - Горки : БГСХА, 2013. - 492 с.
  19. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  20. Щукина, И. В. Использование биотехнологических методов воспроизводства для повышения экономической эффективности производства говядины / И. В. Щукина, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 5. - С. 17-21.
  21. Эленшлегер, А. А. Зависимость между уровнем кетогенеза коров-матерей и белковой картиной крови новорожденных телят / А. А. Эленшлегер, М. Н. Пасько // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2011. - № 7 (81). - С. 82-84.
  22. Mikola, I. N. Efficiency of the use of probiotic supplements for the formation of digestive microbiocenosis in calves / I. N. Mikolaychik, L. A. Morozova, A. G. Koshchaev, E. S. Stupina // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2017. - V. 3. - № 1. - S. 35-43.
  23. Plutakhin, G. A. Quality assessment of chicken meat by analysis-of-variance method / G. A. Plutakhin, A. G. Koshchaev, I. M. Donnik // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - V. 7. - № 3. - S. 2293-2299.
  24. Garkovenko, A. V. Polymorphism of cattle microsatellite complexes / A. V. Garkovenko, V. V. Radchenko, E. V. Ilnitskaya, A. G. Koshchaev, I. V. Shchukina, A. A. Bakharev, S. F. Sukhanova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 6. - S. 1545-1551.
  25. Zykova S. S. Predictive and experimental determination of antioxidant activity in the series of substituted 4-(2,2-dimethylpropanoyl)-3-hyd-roxy-1,5-diphenyl-1,5-dihydro-2h-pyrrol-2-ones / S. S. Zykova, M. S. Danchuk, V. S. Talismanov, O. G. Karmanova, N. G. Tokareva, N. M. Igidov, I. A. Rodin, A. G. Koshchaev, N. N. Gugushvili // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 1. - S. 164-166.
  26. Donnik, I. M. Productivity and health markers for large cattle / I. M. Donnik, A. S. Krivonogova, A. G. Isaeva, A. G. Koshchaev, O. P. Neverova, O. A. Bykova // International Journal of Green Pharmacy. - 2017. - V. 11. - № S3. - S. 620-625.
  27. Onischuk, P. D. Selective mechanisms of antiviral effect of triazole derivatives in a transplantable virus-producing cell culture of hamadryas baboon / P. D. Onischuk, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koshchaev // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - V. 7. - № 6. - S. 1778-1782.

Authors:

  1. Vysochina Evgenia Sergeevna, Senior Lecturer, Department of Microbiology and Epizootology, EI "Grodno State Agrarian University".
  2. Krasochko Irina Aleksandrovna, DSc in Veterinary, Professor of the Department of Microbiology and Virology, Educational Establishment "Vitebsk Order of Honor" State Academy of Veterinary Medicine.
  3. Chernykh Oleg Yuryevich, DSc in Veterinary, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Koshchaev Andrey Georgievich, Dr. Biol. Sciences, Professor, Department of Biotechnology, Biochemistry and Biophysics, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Lysenko Alexander Anatolievich, DSc in Veterinary, Professor, Department of Therapy and Pharmacology, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.