Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 79

UDC: 636.5.033
GSNTI: 68.39.15

Food protein reserves based on the by-products of the alcohol and brewing industry

In three experiments on chickens-broilers from the daily to 35-day-old age, in 11 groups, the Ross 308 cross, 35 animals each studied the productive effect of full-feed compound feeds using dry post-alcohol distillery stillage based on wheat, corn and barley, as well as protein feed obtained on wheat post-alcohol bard and dry brewer's yeast when they replace fodder yeast, sunflower meal and soybean meal. The chemical composition of dry post-alcohol bard based on wheat, corn and barley was determined; protein feed based on post-alcohol stillage and dry brewer's yeast. The results of studies on broiler chickens showed that dry post-alcohol distillery stillage from wheat, corn and barley; Wheat protein based post-alcohol distillery stillage and dried brewer's yeast are valuable protein feed. They contain a high level of B vitamins and microelements. The use of nutritionally balanced compound feeds containing 5% dry post-alcohol distillery vinasse from wheat, corn and barley, protein feed based on post-alcohol distillery vinasse from wheat from 2 to 6% instead of fodder yeast and sunflower meal, as well as dry beer yeast in an amount of 3 and 5% instead of soybean meal provides good zootechnical indicators without reducing the taste of meat.
Keywords: Post-alcohol bard, protein feed, dry brewer's yeast, broiler chickens, zootechnical indicators, feed conversion, use of feed nutrients
DOI: 10.21515/1999-1703-79-159-167

References:

  1. Кощаев, А. Г. Безотходная переработка подсолнечного шрота / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Г. В. Фисенко, А. И. Петренко, А. И. Петенко // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2008. - № 3. - С. 66-68.
  2. Кощаев, А. Г. Влияние кормовой добавки бацелл на обмен веществ у цыплят-бройлеров / А. Г. Кощаев, И. С. Жолобова, Г. В. Фисенко, М. Н. Калошина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 36. - С. 235-239.
  3. Доморощенкова, М. Л. Жмыхи и шроты масличных как важнейший источник кормового белка / М. Л. Доморощенкова // Кормопроизводство. - 2012. - №3. - С. 38-39.
  4. Петенко, А. И. Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
  5. Фисинин, В. И. Кормление сельскохозяйственной птицы / В. И. Фисинин, И. А. Егоров, Т. М. Околелова, Ш. А. Имангулов. - Сергиев Посад, 2004. - 375 с.
  6. Кощаев, А. Г. Биотехнология получения и консервирования сока люцерны и испытания коагулята на птице / А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2006. - № 3. - С. 222-234.
  7. Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 2. - С. 34-38.
  8. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  9. Егоров, И. А. Методическое руководство по кормлению сельскохозяйственной птицы / И. А. Егоров, В. А. Манукян, Т. М. Околелова, Т. Н. Ленкова, Е. А. Андрианова и др. - Сергиев Посад, 2015. - 199 с.
  10. Егоров, И. А. Наставления по использованию нетрадиционных кормов в рационах птицы/ И. А. Егоров, Т. Н. Ленкова, В. А. Манукян и др. под общ. ред. В. И. Фисинина // ФГБНУ ВНИТИП. - Сергиев Посад, 2016. - 59 с.
  11. Кощаев, А. Г. Особенности обмена веществ птицы при использовании в рационе пробиотической кормовой добавки / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, Е. И. Мигина, Д. В. Гавриленко, О. В. Кощаева // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 17-20.
  12. Петенко, А. Концентрат из сока люцерны / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 5. - С. 28-29.
  13. Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
  14. Кощаев, А. Г. Получение кормового белкового изолята из подсолнечного шрота / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Г. В. Фисенко, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2009. - № 18. - С. 141-145.
  15. Пономаренко, Ю. А. Безопасность кормов, кормовых добавок и продуктов питания: монография / Ю. А. Пономаренко, В. И. Фисинин, И. А. Егоров. - Минск : Экоперспектива, 2012. - 864 с.
  16. Пономаренко, Ю. А. Корма, биологически активные вещества, безопасность: практ. пособие / Ю. А. Пономаренко, В. И. Фисинин, И. А. Егоров. - Минск: Белстан, 2013. - 872 с.
  17. Плутахин, Г. А. Практическое применение электрохимически активированных водных растворов / Г. А. Плутахин, М. Аидер, А. Г. Кощаев, Е. Н. Гнатко / Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 92. - С. 254-264.
  18. Фисенко, Г. В. Применение новой ферментной кормовой добавки микоцел в комбикормах для цыплят-бройлеров / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, И. М. Донник, Е. В. Якубенко // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 15-17.
  19. Плутахин Г. А. Электротермическое осаждение белков растительного сока / Г. А. Плутахин, А. Г. Кощаев, А. И. Петенко // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2004. - № 8. - С. 20-22.
  20. Shcherbatov, V. I. Chicken hatching syncronization for artificial incubation / V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 1. - С. 148-151.
  21. Plutakhin, G. A. Quality assessment of chicken meat by analysis-of-variance method / G. A. Plutakhin, A. G. Koshchaev, I. M. Donnik // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - V. 7. - № 3. - С. 2293-2299.
  22. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - № 8. - С. 1373-1379.

Authors:

  1. Egorov Ivan Afanasevich, DSc in Biology, Professor, Academician of the Russian Academy of Sciences, Head of the Scientific Direction "Bird Nutrition", Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).
  2. Egorova Tatyana Vladimirovna, Phd in Agriculture, Leading Researcher, Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).
  3. Krivoruchko Lyubov Ivanovna, Researcher, Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).
  4. Nikonov Ilya Nikolaevich, Phd in Biology, Researcher, Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).