2019, № 79
UDC: 636.5.033GSNTI: 68.39.15
Food protein reserves based on the by-products of the alcohol and brewing industry
In three experiments on chickens-broilers from the daily to 35-day-old age, in 11 groups, the Ross 308 cross, 35 animals each studied the productive effect of full-feed compound feeds using dry post-alcohol distillery stillage based on wheat, corn and barley, as well as protein feed obtained on wheat post-alcohol bard and dry brewer's yeast when they replace fodder yeast, sunflower meal and soybean meal. The chemical composition of dry post-alcohol bard based on wheat, corn and barley was determined; protein feed based on post-alcohol stillage and dry brewer's yeast. The results of studies on broiler chickens showed that dry post-alcohol distillery stillage from wheat, corn and barley; Wheat protein based post-alcohol distillery stillage and dried brewer's yeast are valuable protein feed. They contain a high level of B vitamins and microelements. The use of nutritionally balanced compound feeds containing 5% dry post-alcohol distillery vinasse from wheat, corn and barley, protein feed based on post-alcohol distillery vinasse from wheat from 2 to 6% instead of fodder yeast and sunflower meal, as well as dry beer yeast in an amount of 3 and 5% instead of soybean meal provides good zootechnical indicators without reducing the taste of meat.Keywords: Post-alcohol bard, protein feed, dry brewer's yeast, broiler chickens, zootechnical indicators, feed conversion, use of feed nutrients
DOI: 10.21515/1999-1703-79-159-167
References:
- Кощаев, А. Г. Безотходная переработка подсолнечного шрота / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Г. В. Фисенко, А. И. Петренко, А. И. Петенко // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2008. - № 3. - С. 66-68.
- Кощаев, А. Г. Влияние кормовой добавки бацелл на обмен веществ у цыплят-бройлеров / А. Г. Кощаев, И. С. Жолобова, Г. В. Фисенко, М. Н. Калошина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 36. - С. 235-239.
- Доморощенкова, М. Л. Жмыхи и шроты масличных как важнейший источник кормового белка / М. Л. Доморощенкова // Кормопроизводство. - 2012. - №3. - С. 38-39.
- Петенко, А. И. Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
- Фисинин, В. И. Кормление сельскохозяйственной птицы / В. И. Фисинин, И. А. Егоров, Т. М. Околелова, Ш. А. Имангулов. - Сергиев Посад, 2004. - 375 с.
- Кощаев, А. Г. Биотехнология получения и консервирования сока люцерны и испытания коагулята на птице / А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2006. - № 3. - С. 222-234.
- Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 2. - С. 34-38.
- Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
- Егоров, И. А. Методическое руководство по кормлению сельскохозяйственной птицы / И. А. Егоров, В. А. Манукян, Т. М. Околелова, Т. Н. Ленкова, Е. А. Андрианова и др. - Сергиев Посад, 2015. - 199 с.
- Егоров, И. А. Наставления по использованию нетрадиционных кормов в рационах птицы/ И. А. Егоров, Т. Н. Ленкова, В. А. Манукян и др. под общ. ред. В. И. Фисинина // ФГБНУ ВНИТИП. - Сергиев Посад, 2016. - 59 с.
- Кощаев, А. Г. Особенности обмена веществ птицы при использовании в рационе пробиотической кормовой добавки / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, Е. И. Мигина, Д. В. Гавриленко, О. В. Кощаева // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 17-20.
- Петенко, А. Концентрат из сока люцерны / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 5. - С. 28-29.
- Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
- Кощаев, А. Г. Получение кормового белкового изолята из подсолнечного шрота / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Г. В. Фисенко, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2009. - № 18. - С. 141-145.
- Пономаренко, Ю. А. Безопасность кормов, кормовых добавок и продуктов питания: монография / Ю. А. Пономаренко, В. И. Фисинин, И. А. Егоров. - Минск : Экоперспектива, 2012. - 864 с.
- Пономаренко, Ю. А. Корма, биологически активные вещества, безопасность: практ. пособие / Ю. А. Пономаренко, В. И. Фисинин, И. А. Егоров. - Минск: Белстан, 2013. - 872 с.
- Плутахин, Г. А. Практическое применение электрохимически активированных водных растворов / Г. А. Плутахин, М. Аидер, А. Г. Кощаев, Е. Н. Гнатко / Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 92. - С. 254-264.
- Фисенко, Г. В. Применение новой ферментной кормовой добавки микоцел в комбикормах для цыплят-бройлеров / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, И. М. Донник, Е. В. Якубенко // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 15-17.
- Плутахин Г. А. Электротермическое осаждение белков растительного сока / Г. А. Плутахин, А. Г. Кощаев, А. И. Петенко // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2004. - № 8. - С. 20-22.
- Shcherbatov, V. I. Chicken hatching syncronization for artificial incubation / V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 1. - С. 148-151.
- Plutakhin, G. A. Quality assessment of chicken meat by analysis-of-variance method / G. A. Plutakhin, A. G. Koshchaev, I. M. Donnik // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - V. 7. - № 3. - С. 2293-2299.
- Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - № 8. - С. 1373-1379.
Authors:
- Egorov Ivan Afanasevich, DSc in Biology, Professor, Academician of the Russian Academy of Sciences, Head of the Scientific Direction "Bird Nutrition", Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).
- Egorova Tatyana Vladimirovna, Phd in Agriculture, Leading Researcher, Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).
- Krivoruchko Lyubov Ivanovna, Researcher, Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).
- Nikonov Ilya Nikolaevich, Phd in Biology, Researcher, Federal State Budgetary Institution Federal Scientific Center "All-Russian Scientific Research and Technological Institute of Poultry" of the Russian Academy of Sciences (Federal Scientific Center "VNITIP" RAS).