Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 77

UDC: 636.22/.28.087.8
GSNTI: 68.39.15, 68.39.19

Dynamics of milk productivity of cows during the use of feed additives with protected protein

Dairy cattle breeding is one of the leading industries in the country's agriculture. The task is to increase the productivity of animals to fully provide the population with milk and dairy products. This is possible by optimizing feeding. The use of new types of feed, feed additives, optimized feeding can increase milk yield while maintaining the physiological status and productive longevity of cows. The aim of the work is to assess the possibility of using feed additives Optimus and Optimus Premium in feeding dairy cows and their impact on milk productivity, composition and properties of milk. It is established that their use contributes to the productivity of dairy cows during the milking period. According to the physical and chemical parameters of cow milk, it was found that milk from cows of experimental groups was better in nutrition-nal value.
Keywords: Milk productivity, cows, feed additives, physical and chemical indicators of milk
DOI: 10.21515/1999-1703-77-183-189

References:

  1. Донник, И. М. Адаптация импортного скота в Уральском регионе / И. М. Донник, И. А. Шкуратова, Л. В. Бурлакова, В. С. Мымрин, В. С. Портнов, А. Г. Исаева, О. Г. Лоретц, М. И. Барашкин, С. Н. Кошелев, Г. У. Абилева // Аграрный вестник Урала. - 2012. - № 1 (93). - С. 24-26.
  2. Миколайчик, И. Н. Биологические и продуктивные показатели стельных сухостойных коров при скармливании иммунобиологических добавок / И. Н. Миколайчик, Л. А. Морозова, Г. У. Абилева, Н. А. Субботина // Вестник Курганской ГСХА. - 2016. - № 2 (18). - С. 44-47.
  3. Морозова, Л. А. Влияние пробиотиков на интенсивность пищеварительных процессов у молодняка крупного рогатого скота / Л. А. Морозова, И. Н. Миколайчик, Е. В. Достовалов, О. В. Подоплелова // Кормление сельскохозяйственных животных и кормопроизводство. - 2015. - № 9. - С. 25-33.
  4. Горелик, А. С. Повышение иммунитета телят в молочный период путем применения биотехнологического препарата «Альбит-Био»/ А. С. Горелик, М. И. Барашкин // Аграрный вестник Урала. - 2016. - № 11 (153). - С. 17-22.
  5. Донник, И. М. Использование цеолитов для повышения откормочных качеств животных / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 9 (139). - С. 41-47.
  6. Карпова, О. Влияние разнотипного кормления на конституциональные особенности телок / О. Карпова, Е. Анисимова, И. Демьянюк // Молочное и мясное скотоводство. - 2007. - № 1. - С. 25-26.
  7. Карпова, О. С. Стратегия развития скотоводства в Поволжье/ О. С. Карпова, Е. И. Анисимова // Молочное и мясное скотоводство. - 2001. - № 7. - С. 2-4.
  8. Катмаков, П. С. Методы подбора как генетический источник формирования внутрипородных типов / П. С. Катмаков, Е. И. Анисимова // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. - 2015. - № 2 (30). - С. 94-10.
  9. Лоретц, О. Г. Оценка качества молока коров при разном генезе и технологиях содержания / О. Г. Лоретц // Аграрный вестник Урала. - 2012. - № 8 (100). - С. 43-44.
  10. Лоретц, О. Г. Состояние здоровья и молочная продуктивность коров в промышленных регионах / О. Г. Лоретц, М. И. Барашкин // Ветеринарная патология. - 2012. - Т. 40. - № 2. - С. 113-115.
  11. Лоретц, О. Г. Суточная динамика компонентов молозива у коров при использовании «Альбит-Био» / О. Г. Лоретц, А. С. Горелик, С. Ю. Харлап //Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 5 (135). - С. 38-41.
  12. Лоретц, О. Г. Влияние генетических и экологических факторов на продуктивное долголетие / О. Г. Лоретц / Аграрный вестник Урала. - 2014. - № 9 (127). - С. 34-37.
  13. Лоретц, О. Г. Влияние технологии содержания и кратности доения на продуктивность коров и качество молока / О. Г. Лоретц //Аграрный вестник Урала. - 2013. - № 8 (114). - С. 72-74.
  14. Лоретц, О. Г. Результаты оценки производства и качества молока-сырья / О. Г. Лоретц // Аграрный вестник Урала. - 2012. - № 5 (97). - С. 95-97.
  15. Лоретц, О. Г. Современные подходы к обеспечению качества молока / О. Г. Лоретц // Ветеринария Кубани. - 2012. - № 6. - С. 19-20.
  16. Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
  17. Карлин, А. В. Повышение сохранности новорожденных телят / А. В. Карлин, В. А. Соловьев, А. Г. Мамаев, В. С. Дуранов, Е. И. Анисимова // Зоотехния. - 1996. - № 12. - С. 20-22.
  18. Фисенко, Г. В. Применение новой ферментной кормовой добавки микоцел в комбикормах для цыплят-бройлеров / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, И. М. Донник, Е. В. Якубенко // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 15-17.
  19. Семенов, А. Формирование мясных стад в Поволжье / А. Семенов, Е. Анисимова, Е. Гостева // Молочное и мясное скотоводство. - 2008. - № 2. - С. 13-15.
  20. Снигирёв, С. И. Влияние экструдирования и химического способа «защиты» протеина кормов на продуктивность и качество молока коров /С. И. Снигирёв, Н. И. Шевченко, С. Ю. Бузоверов // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2010. - № 9 (71). - С. 68-70.
  21. Фисенко, Г. В. Технология производства и токсикология кормовой добавки микоцел / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, О. В. Кощаева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 55-60.
  22. Фисенко, Г. В. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  23. Донник, И. М. Физиологические особенности животных в районах техногенного загрязнения / И. М. Донник, И. А. Шкуратова, А. Г. Исаева, Н. А. Верещак, А. С. Кривоногова, Я. Б. Бейкин, В. С. Портнов, М. И. Барашкин, О. Г. Лоретц // Аграрный вестник Урала. - 2012. - № 1 (93). - С. 26-28.
  24. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  25. Koshchaev, A. G. Amino acid profile of meat of specialized beef breeds/ A. G. Koshchaev, I. V. Shchukina, M. P. Semenenko, K. AnnaSergeevna, K. V. Vasilevich // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - V. 7. - № 5. - С. 670-676.
  26. Mikolaychik, I. N. Efficiency of the use of probiotic supplements for the formation of digestive microbiocenosis in calves / I. N. Mikolaychik, L. A. Morozova, A. G. Koshchaev, E. S. Stupina // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2017. - V. 3. - № 1. - С. 35-43.
  27. Chasovshchikova, M. A. Relationship between the genetic variants of kappa-casein and prolactin and the productive-biological characteristics of cows of the black-motley breed / M. A. Chasovshchikova, O. M. Sheveleva, M. A. Svjazhenina, N. I. Tatarkina, A. B. Satkeeva, A. A. Bakharev, E. A. Ponomareva, A. G. Koshchaev // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - № 7. - С. 1038-1044.

Authors:

  1. Tokareva Maria Alexandrovna, PhD student, Federal state budgetary educational institution of higher education "Ural state agrarian University».
  2. Neverova Olga Petrovna, PhD in Biology, Associate Professor, Federal state budgetary educational institution of higher education "Ural state agrarian University».
  3. Gorelik Olga Vasilyevna, DSc in Agriculture, Professor, Federal state budgetary educational institution of higher education "Ural state agrarian University».
  4. Nikolaenko Samvel Nikolaevich, Phd in Biology, Associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Koshchaev Andrei Georgievich, DSc in Biology, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.