Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 74

UDC: 633.18:57:631.524.7
GSNTI: 68.01.81

Evaluation of grain quality of rice varieties of Rostov and Ukrainian breeding grown in conditions of Krasnodar Territory in old-deltoid agrolandscape district

The set of indicators of grain quality traits is the most complex quality system that underlies the corresponding production processes of rice growing and processing and determines the food and culinary advantages of rice products. Controlled breeding uses the most important characteristics of rice: yielding capacity, resistance to abiotic and biotic stressors, yield quality. The realization of the biological potential of genotypes of varieties is determined by the agroclimatic conditions of cultivation and the possibilities of the genotype itself with regard to its specific characteristics. Rice varieties of Ukrainian and Rostov breeding have been developed in conditions of 46-47 degrees north latitude, but in different agrolandscape zones. Study of the quality of these varieties, which can be formed in the conditions of the main rice-growing region of Russian Federation - the Krasnodar Territory (45 degrees north latitude) is relevant. In connection with this, the task was set to determine grain quality traits of varieties Svetly, Komandor, Yuzhanin and Boyarin (Rostov breeding) and Serpnevy, Premium, Viscount and Admiral (Ukrainian selection) grown in the old-deltoid agrolandscape of the Krasnodar Territory. Varieties were grown on experimental plot of FSBScI «All-Russian Rice Research Institute» (old-deltoid agrolandscape) in 2014-2017. Technological traits of grain quality were determined by classical methods. The obtained results allowed selection of variety Admiral that forms high yield quality, high vitreousness, yield and quality of milled rice, low grain fracturing. The variety of Ukrainian breeding Admiral is recommended as a donor of high quality traits in breeding varieties for the Krasnodar Territory.
Keywords: Rice, variety, vitreousness, fracturing, total milled rice, head rice content, variability, agrolandscape
DOI: 10.21515/1999-1703-74-81-86

References:

  1. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию. Том 1 Сорта растений. М.: ФГБУ «Госсортокомиссия РФ по испытанию и охране селекционных достижений». 2017 - 483 с.
  2. ГОСТ 10842-89. Зерно зерновых и бобовых культур и семена масличных культур. Метод определения массы 1000 зерен и 1000 семян; введ. 1999-07-01. - Москва: Межгос. Совет по стандартизации, метрологии и сертификации; Москва: Изд-во стандартов. - Зерно. Методы анализа, 2009. - 7 с.
  3. ГОСТ 10843-76. Метод определения пленчатости; введ. 1976-07-01. - Москва: Межгос. Совет по стандартизации, метрологии и сертификации; Москва: Изд-во стандартов, 2009. - 11 с.
  4. ГОСТ 10987-76. Метод определения стекловидности; введ. 1977-06-01. - Москва: Межгос. Совет по стандартизации, метрологии и сертификации; Москва: Изд-во стандартов, 2009. - 53 с.
  5. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. - М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.
  6. Дзюба, В. А. Корреляционная связь количественных признаков у риса / В. А. Дзюба // Бюллетень НТИ ВНИИ риса. - 1977. - Вып. 22. - С. 5-7.
  7. Дзюба, В. А. Многофакторные опыты и методы биометрического анализа экспериментальных данных / В. А. Дзюба // Методические рекомендации (дополненные). - Краснодар. 2007. - 76 с.
  8. Наливко, Г. В. Приемы повышения качества зерна риса / Г. В. Наливко // Рекомендации. - Краснодар. 1979. - 25 с.
  9. Папулова, Э. Ю. Характеристика исходного материала риса в целях создания сортов с высоким содержанием белка и средним содержанием амилозы в зерновке / Э. Ю. Папулова // Политематический сетевой электронный журнал Кубанского государственного аграрного университета. 2011. - № 70. - С. 645-655.
  10. Папулова, Э. Ю. Оценка исходного материала риса для создания сортов с повышенным содержанием амилозы / Э. Ю. Папулова. С. С. Костина // Зерновое хозяйство России. - 2011. - № 1. - С. 10-12.

Authors:

  1. Kumeiko Tatyana Borisovna, Phd in Agriculture, senior scientist, senior scientist, Federal State Budgetary Scientific Institution "All-Russian Rice Research Institute".
  2. Tumanyan Natalia Georgievna, DSc in Biology, Professor, Head of the lab of rice quality, Federal State Budgetary Scientific Institution "All-Russian Rice Research Institute".