Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 74

UDC: 633.18: 631.527: 631.526.32: 631.524
GSNTI: 68.35.29

Correlation of traits and their variability in rice breeding

Breeding of rice varieties with economically valuable traits consists in their constant improvement in order to optimize the technological process and reduce the cost of production. The introduction of new, more productive varieties into production is one of the factors contributing to the growth of the efficiency of the industry. Therefore, timely variety change is a relevant process, the success of which depends on the joint efforts of scientists and production workers. In this regard, the assortment of rice varieties of Kuban breeding is annually replenished with more productive varieties with increased resistance to unfavorable biotic, abiotic and anthropogenic factors, different levels of technological development and energy supply when cultivating crops. However, yielding capacity and quality are two parameters difficult to combine in one variety. In most cases, with yields increasing, quality decreases and vice versa. Therefore, the aim of our research is to search for the optimum in which grain and milled rice quality will not decrease with yields increase. Development of new (prolific) rice varieties and their relevance in rice growing regions is realized through programs to provide the population with quality products (milled rice). Significant importance is attached to import substitution and fair competition, both on the domestic and international markets for seeds and grain. This article presents the results of a competitive variety testing (CVT) of promising rice varieties for three years (2015-2017). Preliminary evaluation of new varieties on a set of traits was carried out. The variability of the main elements of yield structure was analyzed. Closeness of the connection between the studied traits was determined with the aim of identifying promising genotypes combining the main indicators of the potential variety. Based on the results of the work, the large grain rice variety Veles (VNIIR 10262) was allocated and handed over to the state variety testing (SVT).
Keywords: Rice, breeding and seed production, new variety, technological indicators of grain quality, competitive variety testing (CVT)
DOI: 10.21515/1999-1703-74-25-32

References:

  1. Бизнес-портал. Анализ рынка производства риса в России. [Электронный ресурс]: http://moneymakerfactory.ru/biznes-plan/analiz-proizvodstva-risa-v-rossii/.
  2. Воробьёв, Н. В. Особенности продукционного процесса сортов риса, определяющих их урожайность / Н. В. Воробьёв, М.А. Скаженник, В.С. Ковалёв, Т.С. Пшеницына, О. Ю. Моторная // Рисоводство. - Краснодар, 2015. - № 3-4 (28-29). - С. 6-12.
  3. Джамирзе, Р. Р. Селекция крупнозерных сортов риса / Р. Р. Джамирзе, Н. В. Остапенко, Н. Н. Чинченко, М. Е. Филимонова // Материалы XII международного симпозиума. Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования. - М.: РУДН, 2017. - С. 180-182.
  4. Дзюба, В. А. Многофакторные опыты и методы биометрического анализа экспериментальных данных / В. А. Дзюба // Методические рекомендации. Краснодар, 2007. - 76 с.
  5. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. М: Колос, 1979. - 416 с.
  6. Жученко, А. А. Ресурсный потенциал производства зерна в России (теория и практика) / А. А. Жученко. - М.: Издательство «Агрорус», 2004. - 1109 с.
  7. Отчет о научно-исследовательской работе по теме «Создать крупнозерный сорт риса с улучшенным качеством зерна и крупы». Ответственный руководитель Н. В. Остапенко. - 2017. - 29 с.
  8. Отношение риса к факторам внешней среды. - [Электронный ресурс]: http://agro-archive.ru/biologiya-zernovyh-kultur/1463-otnoshe-nie-risa-k-faktoram-vneshney-sredy.html.
  9. Основные морфологические и апробационные признаки сортов и гибридов зерновых, зернобобовых, крупяных и масличных растений. Коллектив авторов. Краснодар: Советская Кубань. - 2000. - С. 3.
  10. Остапенко, Н. В. Вариабельность урожайности сортов риса в конкурсном испытании в зависимости от погодно-климатических условий / Н. В. Остапенко, Р. Р. Джамирзе, Н. Н. Чинченко // Рисоводство. - 2015. - № 3-4 (28-29). - С. 26-33.
  11. Романов, В. Б. Методические указания по оценке качества зерна риса / В. Б. Романов и др. Краснодар: ВНИИ риса. - 1983. - 22 с.
  12. Шеуджен, А. Х. Методика агрохимических исследований и статистическая оценка их результатов: учеб. пособие. 2-е изд. перераб. и доп. / А. Х. Шеуджен, Т. Н. Бондарева. - Майкоп: ОАО «Полиграф-ЮГ», 2015. - 664 с.

Authors:

  1. Dzhamirze Ruslan Ramazanovich, Phd In Agriculture, senior scientist, Federal State Budgetary Scientific Institution "All-Russian Rice Research Institute".
  2. Ostapenko Nadezhda Vasilievna, Phd In Agriculture, leading researcher, Federal State Budgetary Scientific Institution "All-Russian Rice Research Institute".