Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 72

UDC: 635.1/.7 (470)
GSNTI: 68.35.51

The modern rates of development of vegetable growing in the Russian Federation

In this article reports theshared analysis of temps of the developing an industry of vegetables growing in the Russian Federation in recent years, including the terms of the financial crisis and economic sanctions. It is noted that state support for agriculture has improved noticeably in recent years. The volume of production of vegetable products has stabilized and is slightly more than 16 million tons in the last 6-7 years, and together with the imported in the most part satisfies the population’s need for vegetable products. However, the range of products is very narrow, 2/3 of the product’s output is provided by 5-6 crops, from more than 100 cultivated species. Data are given on the production of vegetable products in state farms, farmer’s and individual farms of citizen, specificity of regions by the ratio of vegetable farms of different forms of ownership. The state of vegetable seed production is analyzed, the specificity of the industry related to the large species and mold variety of vegetable crops is revealed. The structure of the newly established Federal Scientific Center for Vegetable Growing is given and its role in solving the above issues and problems is revealed.
Keywords: Vegetables, production, consumption, import, export, seed production
DOI: 10.21515/1999-1703-72-293-298

References:

  1. Грешонков, А. М. Анализ потребления основных продуктов питания по регионам РФ / А. М. Грешонков, Е. Ю. Меркулова // Социально-экономические явления и процессы. - 2014. - Т. 9. - № 11. - С. 54-62.
  2. Использование экологических методов в селекции овощных культур на устойчивость к накоплению экотоксикантов / Е. Г. Добруцкая, В. Ф. Пивоваров, В. А. Ушаков, Л. В. Кривенков, А. В. Солдатенко, О. В. Краснолобова, Ф. Б. Мусаев, Т. С. Науменко, С. М. Сычёв, А. Е. Сапрыкин // Сборник научных трудов ВНИИССОК. - М., 2005. - Т. 2. - С. 401-410.
  3. Молекулярные и биотехнологические методы в создании генетических ресурсов овощных культур / В. Ф. Пивоваров, О. Н. Пышная, Л. К. Гуркина, Т. С. Науменко // Вестник Российской академии наук. - 2017. - № 4. - С. 367-374.
  4. Родионова, Л. А. Статистический анализ характеристик рационального питания населения России / Л. А. Родионова, Е. Д. Коп-нова // Вопросы статистики. - 2017. - № 7. - С. 28-40.
  5. Рыжкова, С. М. Рынок овощной продукции в России / С. М. Рыжкова, Е. А. Силко // Вестник ОрелГАУ. - 2015. - № 4. - С. 1-7.
  6. Сирота, С. М. Состояние семеноводства овоще-бахчевых культур в РФ и продовольственная безопасность страны / С. М. Сирота, Е. Г. Козарь, Ю. Н. Николаев // Овощи России. - 2017. - № 2. - С. 7-13.
  7. Солдатенко, А. В. Экологические аспекты регулирования накопления радионуклидов растениями овощных культур : автореф. дис..… д-ра с.-х. наук / А. В. Солдатенко ; ВНИИССОК. - М., 2016. - 41 с
  8. Ушачев, И. Г. Оценка современного состояния и стратегические направления устойчивого развития агропромышленного комплекса России / И. Г. Ушачев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар, 2016. - № 2 (59). - С. 15-24.
  9. Чекмарев, П. А. Развитие рынка овощей и фруктов в России в современных условиях / П. А. Чекмарев // Продовольственная независимость России / под ред. А. Н. Ткачева. - М., 2016. - Том 2. - С. 353-363.
  10. Электронный ресурс: http://ru-stat.com (дата обращения 03.05.2018).
  11. Электронный ресурс: www. ab-centre.ru (дата обращения 03.05.2018).
  12. Электронный ресурс: http://bujet.ru (дата обращения 17.04.2017).
  13. Электронный ресурс:http://m.rusexpor-ter.ru (дата обращения 05.05.2018).
  14. Электронный ресурс: https://agrovesti.net (дата обращения 05.05.2017).
  15. Электронный ресурс: https://rosselhos-center.com (дата обр. 11.05.2017).
  16. Электронный ресурс: https://mcx.ru (дата обращения 11.05.2017).

Authors:

  1. Pivovarov Viktor Fedorovich, Doctor agricultural sciences, RAS academician, research supervisor, FGBNU Federal scientific center of vegetable growing, Moscow district Odintsovo region.
  2. Soldatenko Aleksey Vasilevich, Doctor agricultural sciences, professor of RAS, director, FGBNU Federal scientific center of vegetable growing, Moscow district Odintsovo region.
  3. Musaev Farkhad Bagadir ogli, Candidate of agricultural sciences, Senior Researcher of Laboratory and test center, FGBNU Federal scientific center of vegetable growing, Moscow district Odintsovo region.