Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 72

UDC: 633.3
GSNTI: 68.35.03

Potential of grain productivity and quality of modern winter wheat variety to Orel Region conditions

In article presents the results of a 3-year ecological strain testing of 28 modern varieties of winter wheat of the leading breeding institutions of the Russian Federation on the yield grain and content of gluten in grain. It has been confirmed that modern cultivars in the Orel region are capable of forming an average grain yield of 4.05 t/ha (3.7-4.4 t/ha), with a gluten content of 30% (24.7-35.3%). The maximum yield was registered in 2016 (an average of 4.4 t/ha), and the minimum yield in 2015 (an average of 3.7 t/ha). The range of variation of this indicator in 2015 was in the range from 2.1 to 5.0 t/ha, in 2016 - 2.4-5.8 t/ha, in 2017 - 2.6-5.3 t/ha. A wide range of hereditary variability is also observed in the content of gluten in the grain - from 23.5 to 39.0%. Between the productivity of the variety and the content of gluten in the grain, an insignificant but negative correlation is observed, the value of which was: in 2015 - r = 0.07, 2016 - r = -0.21, 2017 - r = -0.17. However, among the studied modern varieties, there are genotypes that form not only a high, stable, but high-quality grain crop: Preludia, Tabor, Brigada, Korochanka. Their grain yield during the research years averaged 4.2; 4.1; 4.0; 4.5 t/ha, and the gluten content - 27.3; 25.9; 28.8; 27.1%, respectively. These varieties are considered as promising source material for crop selection for high and high-quality productivity in the Central Black Earth region of Russia. In general, according to the results of the research, it was concluded that the genetic potential of modern varieties of winter wheat makes it possible to form a high stable and high-quality grain yield, ensuring a high competitive ability of domestic production.
Keywords: Breeding, cultivar, winter wheat, yield, quality of grain, gluten
DOI: 10.21515/1999-1703-72-28-33

References:

  1. Амелин, А. В. Урожайность и качество зерна у сортов озимой пшеницы разного времени создания / А. В. Амелин, Н. С. Ильин, Л. Н. Буравлева // Регуляция продукционного процесса сельскохозяйственных растений: материалы науч.-практ. конф., посвященной памяти профессора А. П. Лаханова, 18-19 октября 2005 г. - Орел, 2006.
  2. Значение сорта в повышении эффективности производства зерна озимой пшеницы в природно-экономических условиях Орловской области / А. В. Амелин, А. Ф. Мельник, В. И. Ма-залов, А. Н. Николаев // Зернобобовые и крупяные культуры. - 2013. - № 3. - С. 57-65.
  3. Бесалиев, И. Н. Урожайность сортов озимой пшеницы в экологическом изучении в условиях Оренбургского Предуралья / И. Н. Бесалиев // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2016. - № 4 (60). - С. 36-39.
  4. Беспалова, Л. А. Развитие генофонда как главный фактор третьей зеленой революции в селекции пшеницы / Л. А. Беспалова // Вестник Российской академии наук. - 2015. - Т. 85. - № 1. - С. 9-11.
  5. Гончаров, П. Л. Селекция сельскохозяйственных растений для интенсивного земледелия / П. Л. Гончаров // Научно-техн. бюл. СО ВАСХНИЛ. - 1981. - Вып. 6, 7. - С. 3-12.
  6. Пшеницы мира: видовой состав, достижения селекции, современные проблемы и исходный материал / В. Ф. Дорофеев, М. М. Якубцинер, М. И. Руденко [и др.]. - Л., 1976. - 487 с.
  7. Ковтун, В. И. Новые сорта озимой мягкой пшеницы универсального типа в повышении урожайности, качества зерна и устойчивости к болезням / В. И. Ковтун, А. И. Войсковой // Вестник АПК Ставрополья. - 2015. - № 2 (18). - С. 204-207.
  8. Коптик, И. К. Урожайность и хлебопекарные качества зерна сортов озимой пшеницы белорусской селекции / И. К. Коптик, Г. И. Таранухо // Вестник Белорусской государственной сельскохозяйственной академии. - 2013. - № 3. - С. 63-67.
  9. Литвиненко, Н. А. Селекция на повышение адаптивного потенциала озимой мягкой пшеницы / Н. А. Литвиненко // Вестник сельскохозяйственной науки. - 1990. - № 5. - С. 98-106.
  10. Неттевич, Э. Д. Культура поля и селекция / Э. Д. Неттевич // Зерновое поле Нечерноземья. - М.: Московский рабочий, 1986. - С. 22-38.
  11. Парахин, Н. В. Влияние эндо- и экзогенных факторов на урожайность и содержание белка и клейковины в зерне современных сортов озимой пшеницы / Н. В. Парахин, А. В. Амелин, А. Ф. Мельник // Зерновое хозяйство России. - 2015. - № 3. - С. 21-26.
  12. Новая сортовая политика и сортовая агротехника озимой пшеницы / А. А. Романенко, Л. А. Беспалова, И. Н. Кудряшов, И. Б. Аблова. - Краснодар, 2005. - 224 с.
  13. Рыбалкин, П. Н. Повышение эффективности производства зерна / П. Н. Рыбалкин. - М.: Агропромиздат, 1990. - 224 с.
  14. Сортимент озимой мягкой пшеницы для Центрального региона России с повышенным потенциалом продуктивности и качества / Б. И. Сандухадзе, Г. В. Кочетыгов, М. И. Рыбакова, В. В. Бугрова, А. А. Морозов, Э. К. Сандухадзе, М. С. Коровушкина, Н. Ю. Гусева // Вестник Орловского ГАУ. - 2012. - № 3 (36). - С. 4-8.

Authors:

  1. Amelin Alexander Vasilyevich, DSc in Agriculture, Head of the Research Center "Genetic resources of plants and their use", Federal state budgetary educational establishment of the higher education " N.V. Parakhin Orel State Agrarian University named ".
  2. Chekalin Evgeniy Ivanovich, Phd in Agriculture, Senior Researcher, Federal state budgetary educational establishment of the higher education " N.V. Parakhin Orel State Agrarian University named ".
  3. Zaikin Valery Vasilyevich, Phd in Agriculture, Researcher, Federal state budgetary educational establishment of the higher education " N.V. Parakhin Orel State Agrarian University named ".
  4. Ikusov Roman Alexandrovich, Master, Federal state budgetary educational establishment of the higher education " N.V. Parakhin Orel State Agrarian University named ".
  5. Mazalov Victor Ivanovich, DSc in Agriculture, Director, Federal State Budget Scientific Institution "Shatilovskaja agricultural experimental economy" "The All-Russia Research Institute of Legumes and Groat Crops".
  6. Sagin Alexander Viktorovich, Phd employee, Federal State Budget Scientific Institution "Shatilovskaja agricultural experimental economy" "The All-Russia Research Institute of Legumes and Groat Crops".
  7. Kulishova Irina Vladimirovna, graduate student, Federal state budgetary educational establishment of the higher education "V.Ya. Gorina Belgorod State Agrarian University".