Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2017, № 67

UDC: 635.624+577.13
GSNTI: 68.35.03+31.27.21

Variability and inheritance of the antioxidant complex of the pumpkin macrocarpa

The results of the study of the morphophobic and antioxidant properties of the pumpkin macrocarpa of varieties Michurinskaya, A-17/09 (Adzikhei F1), and hybrids obtained during their crossing were shown. The limits of variability in the content of carotenoids, flavonoids and hydroxycinnamic acids in seeds and fruit pulps are determined, and the inheritance pattern of the biochemical composition is determined.
Keywords: Pumpkin macrocarpa, antioxidant activity, fruit quality, inheritance, variability
DOI: 10.21515/1999-1703-67-13-17

References:

  1. Бухаров, А. Ф. Разнообразие отечественных сортов тыквы крупноплодной столового назначения / А. Ф. Бухаров, Н. В. Степанюк, А. Р. Бухарова // Овощи России. - 2017. - № 2 (35). - С. 55-61.
  2. Бухарова, А. Р. Химический анализ мякоти плодов тыквы крупноплодной на содержание низкомолекулярных антиоксидантов / А. Р. Бухарова, Н. В. Степанюк А. Ф. Бухаров // Вестник РГАЗУ. - 2014. - № 17 (22). - С. 13-17.
  3. Бухарова А. Р. Наследование хозяйственно-ценных признаков при гибридизации испанской и японской форм тыквы крупноплодной / А. Р. Бухарова, Н. В. Степанюк, А. Ф. Бухаров // Селекция, семеноводство и сортовая агротехника овощных, бахчевых и цветочных культур : сб. науч. тр. по материалам Международной научно-практической конференции, посвященной VII Квасниковским чтениям. - 2016. - C. 63-67.
  4. Гинс М. С. Изменчивость биохимических показателей сортов тыквы селекции ВНИИССОК / М. С. Гинс, Г. А. Химич, В. К. Гинс, А. А. Байков // Новые и нетрадиционные растения и перспективы их использования : Материалы Х междунар. симпозиума. - Москва : РУДН, 2013. - Т. 2. - С. 291-294.
  5. Рябинина, Е. И. Новый подход в оценке антиоксидантной активности растительного сырья при исследовании процесса аутоокисления адреналина / Е. И. Рябинина [и др.] // Химия растительного сырья. - 2011. - № 3. - С. 117-121.

Authors:

  1. Bukharov Alexandr Fedorovich, Dr. of Agricultural Sciences, Professor, Russian State Agrarian Correspondence University.
  2. Bukharova Almira Rakhmetovna, Dr. of Agricultural Sciences, Professor, Russian State Agrarian Correspondence University.
  3. Stepanyuk Natalia Vladimirovna, Cand. Biol. Of sciences Russian State Agrarian Correspondence University, Russian State Agrarian Correspondence University.