Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 61

UDC: 633.11"324":631.5
GSNTI: 68.35.29

Dependence of yielding capacity and grain quality of different winter wheat cultivars on various agricultural methods in the conditions of the Western Ciscaucasia

The influence of the predecessor, the time of sowing and various mineral nutrition levels on the productivity of winter soft wheat cultivars of Krasnodar Agricultural Research Institute selection was investigated. The research was carried out in "Severokubanskaya agricultural experimental station" of the KScRIA named after P.P. Lukyanenko, located in the northern area of the Territory. The objects of research were cultivars ‘Bezostaya 1’, taken as a standard, Tanya, Grom, Sila, Ligue 1, Irishka and Yumpa, with a specific weight of strong wheat (excluding the cultivar Bezostaya 1) - 57,1%, essential - 28,6%, weak - 14,3%. The predecessors are winter wheat, sunflower, white mustard. The soil is an ordinary powerful heavy-loam chernozem with humus content in the 0-30 cm soil layer of 3,95-4,00%, of mineral nitrogen - 8,3-10,7 mg/kg of soil, of mobile phosphates - 22,4-26,6 mg/kg of soil, of exchangeable potassium - 330-360 mg/kg of soil. The main tillage is resource-saving with the mulching of 0-10 cm layer. The studied sowing terms are the 20th of September, the 1st and 10th of October. The backgrounds of mineral nutrition: 1-without fertilizer N0P0К0; 2 - minimum dose of complete mineral fertilizer N60P30К30; 3 - average dose N90P60К60; 4 - high dose N120P90К60. Seeding rate is 5 million germinating seeds per hectare. Weather conditions during the research were extremely contrasting, both by the precipitation and the temperature conditions. It was found that five or six cultivars of this crop that differ in biological and economic features, the reaction on the predecessor, soil fertility and sowing terms as well as adapted to the specific soil and climatic conditions should be used to obtain consistently high yields of winter wheat. Well-chosen cultivars, predecessors and sowing terms allow to increase the yield by 0,20-0,79 t / ha without additional cost on the unfertilized background. Together with the growth of yield the technological quality of grain is improved: protein content by 0,5-2,4%, fibrin content - by 1,7-7,9%. The principle of mosaic use of cultivars allows production of grain applying the minimum dose with 12,5% protein content, 20,9% of fibrin content. When using N90P60K60 respectively 13,3 and 23,6%, at the dose of N120-150P90K60 - 14,4 и 26,8% with an average index of 13,5 - 24,0%. Methods of agricultural engineering under consideration contribute to the growth of productivity from 4,2 to 7,3 t/ha with the payment of one kilogram of active fertilizer substance with the output of grain within 8,56-12,1 kg.
Keywords: Station, winter wheat, variety, predecessor, sowing terms, fertilizer dose, yielding capacity, protein content, fibrin content, payback of fertilizers
DOI: 10.21515/1999-1703-61-91-99

References:

  1. Василько, В. П. Плодородие орошаемых и гидроморфных пахотных земель Северного Кавказа и путь его оптимизации: учебное пособие / В. П. Василько, В. Н. Герасименко, Н. Н. Нещадим. - Краснодар: КубГАУ, 2010. - 118 с.
  2. Горпинченко, К. Н. Оценка эффективности и применения перспективных технологий выращивания зерна озимой пшеницы / К. Н. Горпинченко // Политематический сетевой электронный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2007. - № 34 (10). - С. 102-108. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http:ej.kubagro.ru/ 2007/10pdf/13.pdf.
  3. Горпинченко, К. Н. Техническая модернизация зернового производства в Краснодарском крае / К. Н. Горпинченко // Наука и Мир. - 2013. - № 2 (2). - С. 85-88.
  4. Горпинченко, К. Н. Технологический фактор научно-технического прогресса зернового производства / К. Н. Горпинченко // Известия Оренбургского государственного аграрного университета. - 2013. - № 6 (116). - С. 171-173.
  5. Горпинченко, К. Н. Экономическая эффективность производства и качества зерна в зависимости от приемов выращивания и технологий /К.Н. Горпинченко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2008. - № 10. - С. 52-57.
  6. Горпинченко, К. Н. Эффективность производства зерна в Краснодарском крае / К. Н. Горпинченко // АПК: Экономика, управление. - 2007. - № 10. - С. 65-66.
  7. Квашин, А. А. Научные основы и практика использования ресурсосберегающих технологий при выращивании озимой пшеницы на черноземе обыкновенном Западного Предкавказья / А. А. Квашин. - Краснодар, 2011. - 155 с.
  8. Малюга, Н. Г. Влияние приемов выращивания на содержание основных элементов питания, тяжелых металлов в почве и урожайность зерна озимой пшеницы в центральной зоне Краснодарского края / Н. Г. Малюга, Н. Н. Нещадим, С. В. Гаркуша, Г. Ф. Петрик // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 35. - С. 135-142.
  9. Нечаев, В. И. Организационно-экономические основы сортосмены при производстве зерна / В. И. Нечаев // МЗ Агри Пресс. - 2000. - 450 с.
  10. Нещадим, Н. Н. Об экологических рисках, связанных с накоплением свинца и кадмия в зерне озимой пшеницы, выращенной на черноземе выщелоченном Западного Предкавказья / Н. Н. Нещадим, Н. Г. Гайдукова, И. А. Шабанова, И. И. Сидорова // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 36. - С. 115-118.
  11. Нещадим, Н. Н. Современные проблемы качества зерна / Н. Н. Нещадим, К. Н. Горпинченко, А. А. Квашин // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 35. - С. 338-342.
  12. Прудников, А. Г. Формирование затрат на создание нового сорта (гибрида) зерновых культур / А. Г. Прудников, К. Н. Горпинченко // В мире научных открытий. - 2013. - № 8.1 (44). - С. 293-305.
  13. Прудников, А. Г. Совершенствование системы семеноводства зерновых культур в Краснодарском крае / А. Г. Прудников, К. Н. Горпинченко // Политематический сетевой журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2016. - № 115. - С. 894-907. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2016/01pdf/56.pdf.
  14. Прудников, А. Г. Современные проблемы качества зерна / А. Г. Прудников, К. Н. Горпинченко, А. А. Квашин // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 83. - С. 747-770.
  15. Романенко, А. А. Биологические и экономические основы совершенствования семеноводства зерновых культур на Северном Кавказе / А. А. Романенко // Краснодар, 2005. - 263 с.
  16. Чеснюк, А. А. Стимулятор роста пшеницы: патент на изобретение RUS 2411728 26.01.2009 / А. А. Чеснюк, Л. П. Чеснюк, С. П. Доценко, Н. Н. Нещадим.
  17. Шеуджен, А. Х. Органическое вещество почвы и его экологические функции / А. Х. Шеуджен, Н. Н. Нещадим, Л. М. Онищенко. - Краснодар, 2011. - 113 с.
  18. Штомпель, Ю. А. Оценка качества почв, пути воспроизводства плодородия и их рационального использования: учебник / Ю. А. Штомпель, Н. Н. Нещадим, И. А. Лебедовский. - Краснодар, 2009. - 315 с.

Authors:

  1. Kvashin Aleksandr Alekseevich, Dr. of agricultural sciences, I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University.
  2. Neshhadim Nikolaj Nikolaevich, Dr. of agricultural Sciences, Professor, Department of Crop Science, I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University.
  3. Gorpinchenko Ksenija Nikolaevna, Dr. of economic sciences, Associate Professor, department of statistics, I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University.