Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 60

UDC: 631.589:582.929.4
GSNTI: 62.33.29

In vitro cultivation of narrow-leaved lavender (Lavandula angustifolia Mill.)

Lavender (Lavandula L.) is a genus of the family Lamiaceae. It includes about 25-30 species. L. angustifolia is evergreen, silvery-pubescent semishrub, height 30-100 cm, it has a nice spicy smell. It has anti-inflammatory and antispasmodic properties. Lavender is successfully used in medicine, in the manufacture of perfumes and cosmetic products, as a spice in cooking, in ornamental gardening. In addition, lavender is a good honey plant. Useful characteristics of lavender are determined by its content of essential oil. Essential oils belong to secondary metabolites. The development of production technologies of these matters in medicinal and aromatic plants is very important, it will make it possible to obtain the necessary material during all year. The method of clonal micropropagation may be the most effective one for the solving of agriculture aims. It is based on the culture of isolated meristems, which provides genetic identity of regenerated plants the original forms and high reproduction rates, improvement of planting material from fungal and bacterial infections. To obtain the required secondary metabolism products are used callus and suspension culture. Thus, in what follows it is of great interest to study the effect of lavender secondary metabolites on animals and humans, as well as search for optimal conditions for clonal micropropagation, producing callus and suspension cultures, and produce secondary metabolites, which are valuable in various fields of science and human life.
Keywords: Lavandula angustifolia, in vitro culture, clonal micropropagation, morphogenesis, medicinal herb, essential oil herb

References:

  1. Бостанова, Л. М. Разработка и оптимизация биотехнологических методов культивирования in vitro Lavandula angustifolia Mill. с целью расширения исходного материала для селекции: дис.. канд. биол. наук: 03.00.23 / Л. М. Бостанова. - Ставрополь, 2006. - 129 с.
  2. Бочкарёв, Н. И. Современное состояние таксономии, морфологии и селекции лаванды / Н. И. Бочкарёв, С. В. Зеленцов, Т. П. Шуваева, А. П. Бородкина // Научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур. - 2013. - Вып. 2. - С. 155-156.
  3. Бугаенко, Л. А. Способы размножения лаванды (Lavandula angustifolia Mill.) / Л. А. Бугаенко, Т. Н. Манушкина // Научный журнал КубГАУ. - 2015. - № 108 (04). - С. 357-367.
  4. Егорова, Н. А. Влияние состава питательной среды на микроразмножение лаванды in vitro / Н. А. Егорова // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. - 2013. - Т. 15. - № 3 (5). - С. 1601-1605.
  5. Егорова, Н. А. Микроразмножение эфирномасличных растений с использованием культуры изолированных тканей и органов in vitro / Н. А. Егорова, А. Г. Кривохатко, И. В. Старцев, Л. И. Каменек // Таврiйський вiсник аграноï науки. - 2013. - № 1. - С. 9-14.
  6. Егорова, Н. А. Влияние осмотического стресса на развитие каллусных культур лаванды in vitro / Н. А. Егорова // Бюллетень Государственного Никитского ботанического сада. - 2012. - Вып. 105. - С. 139-143.
  7. Ламрини, М. Флавоноиды и терпеноиды цветков лаванды колосовой / М. Ламрини, В. А. Куркин, П. Г. Мизина, М. В. Беляева, Ю. И. Арутюнов, Л. А. Онучак // Химия растительного сырья. - 2008. - № 1. - С. 77-80.
  8. Пупыкина, К. А. Изучение возможности использования пряно-ароматических и эфирномасличных растений для экопротективной помощи населению / К. А. Пупыкина, Н. В. Кудашкина // Вестник ОГУ. - 2009. - № 6. - С. 499-502.
  9. Скипор, О. Б. Выход черенков и саженцев лаванды узколистной в зависимости от интенсивности черенкования и возраста маточника / О. Б. Скипор // Наукові праці Південного філіалу Національного університету біоресурсів і природокористування України «Кримський агротехнологічний університет». - Серія: Сільськогосподарські науки. - 2013. - Вип. 154. - С. 91-97.
  10. Barrett, P. Growing and using lavender / P. Barrett // Storey Country wisdom bulletin А-155. - 1996. - 32 p.
  11. Calvo, M. C. In vitro morphogenesis from explants of Lavandula latifolia and Lavandula stoechas seedlings. / M. C. Calvo, J. Segura // Sci. Hort. - 1988. - Vol. 36. - P. 131-137.
  12. Chishti, N. Rapid in vitro Clonal Propagation of Lavendula officinalis chaix. А Multipurpose Plant of Industrial Importance / N. Chishti, Z. A. Kaloo, A. S. Shawl, P. Sultan // Pakistan Journal of Biological Sciences. - 2006. - Vol. 9. - No 3. - P. 514-518.
  13. Chu, C. J. Lavender (Lavandula spp.) / C. J. Chu, K. J. Kemper // Longwood Herbal Task Force, Boston. - 2001. - Р. 2.
  14. De Bona, C. M. Enraizamento in vitro de Lavandula angustifolia / C. M. De Bona, L. A. Biasi, C. Deschamps, V. Reinhart, R. Bras // Agrociência, Pelotas, 2011. - Vol. 17. - No. 3-4. - P. 401-404.
  15. Jordan, A. M. Morphogenesis in callus and single-cell cultures of Lavandula latifolia / A. M. Jordan, M. C. Calvo, J. Segura // Medicus. J. Hortic. Sci. Biotech, 1990. - Vol. 65. - P. 49-53.
  16. Kokkalou, E. The constituents of the essential oil from Lavandula stoechas growing wild in Greece / E. Kokkalou // Planta Medica. - 1988. - Vol. 54. - P. 58-59.
  17. Kustrak, D. Aetheroleum Lavandulae and Aetheroleum Lavandulae hybridae in Pharmacopeia / D. Kustrak, J. Besic // Jugoslavia III. Pharmaceutica Acta Helvetiae. - 1975. - Vol. 50. - P. 373-378.
  18. Staicov, V. Studies on several lavender varieties / V. Staicov, B. Chingova, I. Kalaidjiev // Soap, Perfumery & Cosmetics. - 1969. - Vol. 42. - P. 883-887.
  19. Zuzarte, M. R. A Rapid and Efficient Protocol for Clonal Propagation of Phenolic-Rich Lavandula multifidi / M. R. Zuzarte, A. M. Dinis, L. R. Salgueiro, J. M. Canhoto // Journal of Agricultural Science. - 2015. - Vol. 7. - No. 3. - P. 8-17.
  20. Zuzarte, M. R. Trichomes, essential oils and in vitro propagation of Lavandula pedunculata (Lamiaceae) / M. R. Zuzarte, A. M. Dinis, C. Cavaleiro, L. R. Salgueiro, J. M. Canhoto // Industrial Crops and Products. - 2010. - Vol. 32. - P. 580-587.

Authors:

  1. Belova Maria Maximovna, BSc student, Federal State Budgetary Educational Institute of Higher Education “Russian Timiryazev State Agrarian University”.
  2. Cherednichenko Mikhail Yuryevich, PhD in Biotechnology, associate professor, Department of Genetics, Biotechnology, Plant Breeding and Seed Science, Federal State Budgetary Educational Institute of Higher Education “Russian Timiryazev State Agrarian University”.