Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 59

UDC: 633.11:631.526.32/524.02:631.5/633.1:581.19
GSNTI: 68.35.03

Varietal resources of spring wheat in Western Kazakhstan and their role in production of the grain of high quality

Over the past years quality indicators of grain of spring wheat grown in the crop rotation of Aktobe ARS didn't drop below 1 and 2 grades. It is caused by both favorable for the high protein weather conditions, and use of adapted agronomy practices. The quality and quantity of gluten formed by varieties of local selection is stable at a high level (32-40%), which corresponds to the quality of I and II groups. Deviation from the recommended technology significantly reduces the baking and noodle traits of wheat. In dry steppe zone the spring wheat which planted first or second crop after fallow has better moisture supply during growing season. At placing of wheat on a third crop after uncropped fallow the moisture supply is reducing, especially during heading to grain filling stages. The uncropped fallow as a predecessor is a single option to grow durum wheat in the region. Better efficient of the phosphorus and nitrogen-phosphorus fertilizers application noted under applying them to the fallow field, as well as combined with the crop sowing. Fertilizers increase grain yield, test weight and protein and gluten content. The seeding rate of spring wheat is 2,5 to 3,0 mln. germinating grains per 1 ha. The protein and gluten content, glassiness are higher in crowded haulm stand compared to sparse. Great significance in increasing the production of high-quality grain for the baking and pasta industry have new adaptive varieties of spring bread wheat (Aktobe 39, Stepnaya 2, Stepnaya 50, Stepnaya 60) and durum wheat (Kargala 9, Kargala 69) of Aktobe ARS breeding. These varieties accepted for use in Aktobe, West Kazakhstan and Karaganda regions of Kazakhstan.
Keywords: Spring wheat, competitive varieties, drought tolerance, cultivar technology, time and seeding rate, preceding crops, fertilizer system, quality of grain, flour, bread, and pasta

References:

  1. Абугалиева, А. И. Качество зерна яровой пшеницы в Казахстане / А. И. Абугалиева // Вестник региональной сети по внедрению сортов пшеницы и семеноводству. - Алматы, 2004. - № 1-2 (7-8). - С. 37-41.
  2. Госреестр селекционных достижений, допущенных к использованию в РК. - Астана: МСХ РК, ГУ «ГКСИСК», 2015. - 120 с.
  3. Давыдова, Н. В. Селекция яровой пшеницы на урожайность и качество зерна в условиях центра Нечерноземной зоны Российской Феде-рации : автореф. дис..… д-р с.-х. наук / Н. В. Давыдова. - Немчиновка, 2011. - 54 с.
  4. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. - М.: Агропромиздат, 1985. - 352 с.
  5. Крупнова, О. В. Взаимосвязь между содержанием белка в муке и числом падения у яровой мягкой пшеницы / О. В. Крупнова // Аграрный вестник Юго-Востока. - 2009. - № 3. - С. 15-17.
  6. Крючков, А. Г. Твердая пшеница. Современная технология возделывания / А. Г. Крючков, П. П. Тейхриб, А. Н. Попов. - Оренбург, 2008. - 704 с.
  7. Мелешкина, Е. П. Современные аспекты качества зерна пшеницы / Е. П. Мелешкина // Аграрный вестник Юго-Востока. - 2009. - № 3. - С. 4-7.
  8. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур / под ред. С. О. Скокбаева. - Алматы, 2002. - 378 с.
  9. Розова, М. А. Оценка адаптивности яровой твердой пшеницы в природно-климатических условиях юга Западной Сибири : методические рекомендации / М. А. Розова, В. М. Мельник, А. И. Зиборов ; ГНУ Алтайский НИИСХ СО РАСХН. - Барнаул, 2011. - 36 с.
  10. Уразалиев, Р. А. Состояние, проблемы и механизмы развития сельского хозяйства Казахстана / Р. А. Уразалиев, А. М. Омбаев // Глобальные изменения климата и биоразнообразие : мат. II межд. конгресса. - Алматы, 2015. - С. 197-201.
  11. Цыганков, И. Г. Матрикальная модификация признаков продуктивности при сортовой технологии яровой пшеницы в адаптивном семеноводстве / И. Г. Цыганков, В. И. Цыганков // Сб. науч. трудов, посв. 50-летию со дня основания АСХОС. - Актобе: Кокжиек, 2008. - С. 293-305.
  12. Цыганков, В. И. Основные направления селекционных исследований яровой пшеницы, обеспечивающие создание сортов, конкурентоспособных в сухостепной зоне Казахстана / В. И. Цыганков, И. Г. Цыганков, М. Ю. Цыганкова, Н. В. Цыганкова // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар, 2015. -№ 3 (54). - С. 340-348.
  13. Шевченко, С. Н. Производство высококачественного зерна яровой твердой пшеницы в Среднем Поволжье / С. Н. Шевченко, В. А. Корчагин, П. Н. Мальчиков [и др.] // Научно-практическое руководство. - Самара : Самарский НИИСХ. - Самарский НЦ РАН, 2010. - 75 с.

Authors:

  1. Tsygankov Vladimir Igorevich, Candidate of Agricultural Sciences, Head of Department of breeding and primary seed growing of LLP ʾʾAktobe ARSʾʾ, Head of Aktobe control station, Researcher of Aktobe control station of ʾʾAll-Russian Institute of Plant Genetic Resources named after N.I. Vavilovʾʾ ʾʾAktobe Agricultural Research Stationʾʾ.
  2. Tsygankov Igor Georgievich, Doctor of Agricultural Sciences, Chief researcher of the Department of breeding and primary seed growing, Researcher of Aktobe control station of ʾʾAll-Russian Institute of Plant Genetic Resources named after N.I. Vavilovʾʾ ʾʾAktobe Agricultural Research Stationʾʾ.
  3. Tsygankova Marina Yuryevna, Head of the laboratory of the gene pool of plants, Researcher of Aktobe control station of ʾʾAll-Russian Institute of Plant Genetic Resources named after N.I. Vavilovʾʾ ʾʾAktobe Agricultural Research Stationʾʾ.
  4. Zelenskiy Yuriy Iosifovich, Candidate of Agricultural Sciences, Principal Scientist-Wheat Breeder of CIMMYT-Kazakhstan, CIMMYT-Kazakhstan, Astana, Kazakhstan.
  5. Tsygankovа Natalia Vladimirovna, Candidate of Agricultural Sciences, researcher of the laboratory of winter rye breeding, Moscow Research Institute of Agriculture ʾʾNemchinovkaʾʾ.